Изчезването на пчелите може да предизвика смъртта на 1,4 млн. души по света 16.07 | 12:48

Може да бъде констатиран ръст и на инфарктите, инсултите и на някои видове ракови заболявания

От iNews.bg

Изчезването на пчелите всяка година може да предизвика смъртта на 1,4 милиона души по света заради липса на опрашители, съобщава AFP.

По този начин годишната световна смъртност в глобален мащаб ще се увеличи допълнително с 3 %. Този катастрофален сценарий би се получил от недостига на витамин А и на фолати /витамин B9 и фолиева киселина/, които са от жизнено значение за бременните жени и за малките деца. Ще бъде констатиран ръст и на инфарктите, инсултите и на някои видове ракови заболявания.

При липса на опрашители, предизвиканият недостиг от витамин А и от фолати, може да породи ослепяване и увреждания на нервната система. Тези отрицателни въздействия върху здравето ще засегнат както развитите, така и развиващите се страни. Ако се стигне до сценарий, при който напълно изчезнат опрашителите, като пчелите например, 71 милиона души в страните с ниски доходи могат да бъдат засегнати от недостиг на витамин А. А 2,2 милиарда души, които имат подобен недостиг в консумацията, ще бъдат с още по-ограничен прием на тази важна съставка.

Едно спадане със 100 % на "опрашващите услуги" по света може да доведе до спадане на световните запаси от плодове с 22,9 на сто, на зеленчуци с 16, 3 на сто и с 22,9 на сто на орехи и ядки.

Водещи

Най-четени