Пчели и крави се оказват по-опасни от акулите 25.06 | 11:41

Опитомените животни отнемали живота на повече хора, отколкото опасните морски хищници

От Антония Михайлова

Сблъсъците с акули всяка година отнемат десетки животи, но вероятността човек да загине по такъв начин е изключително малка. Въз основа на статистическите данни специалистите са открили доста по-опасни представители на фауната.

Американските центрове по контрол и профилактика на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), освен станалите задачи, в продължение на десетилетия фиксират количеството и причините за гибелта на хора в страната. Според тези данни за периода 2001-2013 г. в САЩ поради нападения на аули е загивал средно един човек годишно.

И макар че тази хищна риба безспорно се явява опасна, в природата хората си имат също толкова и дори по-страшни врагове. Например мечки и алигатори също са отговорни за един човешки живот годишно. Срещите със змии могат да лишат от живот 6 души на година, с паяци – 7, с отровни видове мравки – 9.

Но това изобщо не може да се сравни с кравите и кучетата – те ежегодно лишават от живот съответно 20 и 28 души. На други животни (свине, коне, елени и така нататък) общо се падат 52 "убийства", а за пчелите и осите този показател е на ниво 58 души годишно.

По такъв начин човекът има 58 пъти по-голяма вероятност да загине от ухапване на пчела, отколкото от нападение на акула. Освен това, по данни на CDC, гибелта поради сблъсъци с представители на фауната заема изключително малка част в общия брой летални изходи – едва 0,008%. Най-много хората умират от инфаркт – 611 000 души годишно, почти 57 000 живота отнема пневмонията, а в резултат на автомобилни катастрофи само в САЩ загиват 33 000 души на година.

Водещи

Най-четени