Имаме 7 пъти повече договори за ВЕИ, отколкото е ангажиментът ни към ЕС 18.04 | 10:13

Нов закон за ВЕИ спъва производителите, смятат експерти

От Деляна Петкова

България има седем пъти повече предварително подписани договори за възобновяеми енергийни източници, отколкото е ангажиментът ни за този вид енергия към Европейския съюз (ЕС) до 2020 г. Това е заявил зам.-председателят на икономическата комисия в Народното събрание Делян Добрев пред Агенция "Фокус".

Народният представител поясни, че приетият в икономическата комисия Закон за възобновяемите енергийни източници регламентира по нов начин инвестициите в този вид енергийни източници – област, в която до този момент е съществувал хаос.

Припомняме ви, че според европейските директиви до 2020 година общността трябва да намали потреблението на енергия с 20%. За изпълнението на тази цел е необходимо увеличаването на енергийнта ефективност с 20%, а делът на ВЕИ в енергийни микс да достигне 20 на сто до 2020 година. Тази стратегия е позната под кодовото название "20-20-20".

"Ситуацията е изключително тревожна, защото това е една много скъпа електроенергия, а това количество на подписаните предварителни окончателни договори е много по-голямо, отколкото нашата енергийна система може да понесе, дори цената да е толкова евтина, че ние като потребители да имаме интерес да включим всички тези източници”, каза Добрев.

Новият закон поставя съвсем различни правила за инвестициите в бранша отсега нататък, допълни Делян Добрев и подчерта, че процесът ще бъде контролиран.

Какво още предвижда новият закон за ВЕИ и синхронизиран ли е с европейските правила?

Водещи

Най-четени