Информационна система ще следи нивото на реки и язовири 21.05 | 13:41

Намерението за това обяви екоминистърът. Не е ясно обаче в какви срокове ще бъде готова

От Андриян Георгиев

В България ще се изгради информационна система с единно управление, която ще следи в реално време и ще предоставя онлайн информация за нивото на реките и язовирите, както и на дебелината на снежната покривка.

Това увери екоминистърът Нона Караджова след откриването на международната конференция "Управление на водите в Централна и Източна Европа - проблеми и предизвикателства".

Системата ще бъде обслужвана от мрежа от изцяло автоматични станции. В момента Изпълнителната агенция по околна среда разполага с 23 пункта за мониторинг на повърхностните води, като 18 от тях са автоматични и предават информацията в реално време.

Партньор на МОСВ в създаването на информационната система ще бъде НИМХ към БАН.

Системата била част от възможните мерки на национално ниво за управление на риска от наводнения, освен изграждане или възстановяване на диги, където е необходимо, и изграждане на системи за ранно предупреждение от наводнения, каквито в България има за реките Марица и Тунджа.

Все още не било ясно колко ще струва тази диспечерска система, но дори цената и да бъде 10-15 млн. лв., тя щяла да спести много повече пари от предотвратяване на природни бедствия, посочи Караджова.

Екоминистърът цитира еврокомисар Кристалина Георгиева, според която всяко евро, дадено за превенция от катастрофи, спестявало 7-8 евро от щети. 

iNews припомня, че в началото на февруари се скъса стената на язовир "Иваново", като приливната вълна заля харманлийското село Бисер. Загинаха 11 души, а много къщи бяха унищожени. След поредното бедствие у нас, отговорни за което бяха престъпната небрежност и несвършената работа на разни оторизирани хора в общински и държавни институции, започна като след дъжд качулка предприемането на разни действия.

Например заговори се за създаването на независим орган, който да следи състоянието на язовирите и да осъществява контрол. Към днешна дата обаче няма никакво развитие по въпроса. 

На 13 март пък правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за водите.

Целта на предлаганите от кабинета промени беше въвеждането на ясни правила за собствеността върху водната инфраструктура, осигуряване на техническа безопасност на язовирите, засилване отговорността на държавата при осигуряване достъп до питейна вода за населението и повишаване ефективността на ВиК операторите.

Промените предвиждат и създаване на Координационен съвет по водите, в който влизат министрите на околната среда и водите, на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието, младежта и науката.

Водещи

Най-четени