Канада също ще отхвърли нов протокол от Киото 09.06 | 14:17

Решението нарежда страната до Япония и Русия

От Георги Георгиев

Канада официално потвърди в сряда (8 юни), че няма да подкрепи бъдещо удължаване на протокола в Киото след 2012 г. Така страната присъединява към Япония и Русия в отхвърлянето на нова версия на договора за емисии на парникови газове, предаде Ройтерс.

Твърдата позицията на северноамериканската страна бе изказана по време на разговорите по въпросите на климата, които се провеждат от 6 до 17 юни в германския град Бон.

Сега действащото споразумение обвързва обвързва голяма част от индустриалните държави с максимални количества вредни емисии, които те могат да отделят за периода 2008 – 2012 г.

Потвърждението на канадската позиция показа явно, че избраното миналия месец правителство ще следва предначертаната екологична политика.

Преди време Канада заяви, че не може да постигне намаляването на емисиите, за което се е споразумява при подписването в протокола от Киото до 2012 г. и така вбеси природозащитниците и развиващите се държави, много от които подкрепят удължаването на договора.

По време на конференцията в Бон официалният представител на ООН по въпросите за климата Кристияна Фигерес заяви, че в настоящите разговори няма да се обсъжда крайна дата за стартирането на наследника на протокола от Киото в края на следващата година. Дори страните да успеят да постигнат споразумение, след това то трябва да бъде ратифицирано от националните им парламенти, което ще отнеме много време.

Разговорите в Бон в сряда се завъртяха върху определянето на дневния ред на срещата, както и върху отдавна дискутираната тема дали договорът в Киото да се удължи или не.

Според данни на нефтената компания British Petrolium, световните въглеродни емисии отбелязват най-високите темпове на растеж в последните 40 години до шест процента годишно, което е два-пъти повече от средното годишно покачване през последното десетилетие.

Водещи