Климатичните промени може да заменят френското вино с китайско 24.04 | 16:44

През 2050 г. производството в Бордо може да падне с 85%

От Христина Рафаилова

В следващите десетилетия вместо френско и италианско, може да се наслаждаваме на китайско вино. Според проучване, цитирано от Guardian, климатичните промени могат да окажат изключително негативни ефекти върху традиционните страни, произвеждащи на гроздовата напитка. 

Според проучването през 2050 години основни региони, където се отглеждат лозя и се произвежда вино, ще бъдат засегнати. Такива са Бордо и Рейн във Франция, Тоскана в Италия, Напа в Калифорния и Чили.

Изследователите посочват, че глобалното затопляне ще засегне сериозно именно страните, където традиционно се произвежда вино. 

От друга страна промените могат да превърнат в подходящи за отглеждане на други сортове грозде райони, които в момента се смятат за непригодни като Северна Европа, Великобритания северозападните части на САЩ и централен Китай.  

Причините за преобразяването на картата на този вид производство са твърде студените зими и горещите лета.  

Според Лий Хана, автор на изследването, на териториите, които сега са известни със своите марки, ще бъде все по-трудно да се отглеждат сегашните сортове грозде. 

Според специалиста не е задължително тези типове грозде да изчезнат съвсем, но за отглеждането им ще бъде  нужно изкуствено напояване и прилагането на специални техники. Това от своя страна ще оскъпи значително производството. 

Експертът обяснява, че гроздето е много чувствително към минимални промени в температурата, количеството дъждове и слънце. 

Хана  заявява, че учените  отдавна знаят, че климатичните промени ще има ефект върху тази индустрия. Те обаче не очаквали, че ще те ще имат толкова силно влияние. 

Изследователите са използвали 17 различни климатични модела, за да установят ефекта върху деветте основни района, където се отглеждат лозя. 

Според най-лошия сценарий температурата в тези райони ще се покачи с 4,7 градуса през 2050 г. В другия случай тя ще скочи с 2,5 градуса. 

При всеки един от двата случая ще има сериозно разместване във вино производството, като това ще се усети най-силно в Европа.  Свиването  на производството в Бордо например ще достигне до 85%. В Австралия то ще намалее със 74 на сто, а в Калифорния със 70%. 

Изданието подчертава, че представители на този бизнес вече проучват възможности да отглеждат лозя в Тасмания.  Също така съществувал потенциал в дивите райони около "Йелоустоун парк" и дори във високите части на централен Китай.

 

Водещи

Най-четени