Колко точно мечки бродят из България 17.10 | 11:11

Започва преброяване на мечките в страната. От началото на годината има над 50 нападения

От Андриян Георгиев

Започва преброяване на мечките в страната, след като от началото на годината до септември случаите на нападения от диви животни са над 50.

Нападенията на мечки не са необичайни, особено за Родопите, където хищниците навлизат в селата в търсене на храна, а в последните години са атакували и хора. Вече са факт и присъди срещу Министерството на околната среда заради атаки на мечки.

Все пак според екоминистерството ситуацията е започнала да се нормализира, след като стартира раздаване на електропластири, които спират животните.

Независимо от това обаче хората, които "съжителстват" с мечките продължават да се страхуват.

За последните 10 месеца само в родопското село Стърница има седем нападения от мечки, а хората се оплакват, че вечер не смеят да излязат от домовете си, показва репортаж на bTV.

91-годипната баба Минка е една от потърпевшите от нападения от мечки - за последната година хищник влиза два пъти в двора ѝ и отнася по едно шиле, а старицата споделя, че я е страх дори да излезе от дома си.

Местните обаче се страхуват да застрелят мечка, дори тя да навлезе в собствеността им, защото глобите са жестоки – глобата е над 5000 лева, а може да се стигне и до ефективна присъда.

"Човек да убиеш, може да се отървеш. Мечка да убиваш – не можеш", жалва се жител на селото.

Кметът на Стърница Анчо Тимаров, който участва в местната ловна дружинка, разказва за над седем случая на нападения на мечка в последните месеци, при които има убити животни.

"Така ги пазят висшестоящите, че са забравили, че има хора в този край", коментира безсилието на хората кметът.

Преброяването на мечките в региона ще започне в началото на ноември, като ще се извършва по специален метод. За съжаление установяването на броя на дивите животни няма как да установи кое от тях е опасно и кое – не. 

Водещи