Колко ще струва улавянето и съхранението на въглероден диоксид, питат еколози 25.01 | 16:05

WWF е против технологията

От Филипа Тодева

Българското правителството към момента не е обявило каква е цената за съхранение на въглероден диоксид в нашата страна, въпреки че вече са започнали проучвания в три района (Павликени; Ямбол-юг и село Черково; и Гълъбово-Марица Изток). Евентуалното реализиране на проектите и изграждането на мощности за съхранение на CO2 ще бъде на обща стойност над 2,4 милиарда евро, казват от природозащитната организация WWF.

Същевременно според Глобалния институт по улавяне и съхранение на въглероден диоксид, в България от 2011 г. вече се работи по конкретен индустриален проект.

На днешното парламентарно заседание народните представители отхвърлиха предложението на депутата Лъчезар Тошев за забрана на съхранението на въглероден диоксид в земните недра. WWF призовава депутатите да вземат предвид всички рискове за хората и околната среда и да се съобразят с липсата на опит за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в топлоелектрическите централи и големите горивни инсталации, които са основният причинител (емитер) на парникови газове.

Коалиция за климата - България, Гражданската инициатива за забрана за проучването и добива на шистов газ и редица други неправителствени организации и експерти вече изразиха своето несъгласие от разрешаването на прилагането на технологията в България.

Според НПО сектора Народното събрание е на път да реши България да не се възползва от точка 19 на европейската директива за CCS 2009/31/ЕО, както и на чл. 4 ал. 1, който гласи: "Държавите-членки запазват правото си да определят зоните, измежду които могат да бъдат подбрани места за съхранение в съответствие с изискванията на настоящата директива.

Това включва правото на държавите-членки да не позволяват съхранение в определени части от своята територия или на цялата си територия”. Австрия вече забрани прилагането на технологията, Германия е на път да го направи, а Полша разреши до 2026 г. да се правят само проучвания. Законопроектът е изготвен без обществени консултации съгласно Закона за нормативните актове и без дебат по темата с местните общности и заинтересованите страни.

Еколозите смятат, че България няма подходящи геоложки условия и страната се намира в сеизмично активна зона.

"Будят сериозна тревога намерения на правителството приходите от безплатните квоти за емисии, които страната ще получи по право, да бъдат насочени към приложение в България на тази нова експериментална и високо рискова технология, чиято ефективност, полезност и приложимост тепърва ще се проучва и анализира", се посочва в позицията на WWF.

Според организацията, технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид не е решение за българските ТЕЦ, тъй като инсталирането на такива съоръжения в нови ТЕЦ води до 25% повече потребление на енергоносители и до средно с 10% намаляване на икономическата им ефективност, което се компенсира чрез увеличаване цената на електричеството.

Министерството на енергетиката на САЩ очаква технологията по улавяне и съхранение на въглероден диоксид да оскъпи цената на електричеството с 30% при нови централи и с над 80% при оборудване на съществуващите.

Водещи

Най-четени