Колониите от прилепи в Деветашката пещера са в процес на възпроизводство 29.06 | 08:43

До 31 юли е забранено влизането в пещарата

От Север.бг

За колониите от прилепи в Деветашката пещера се изговори много покрай снимките на холивудската продукция "Непобедимите", в която участваха куп звезди. Тогава еколози алармираха, че светлините от прожекторите, шумът от машините са събудили прилепите и това застрашава живота им.

Месеци по-късно прилепите вече са в процес на възпроизводство.

Деветашката пещера е местообитание на няколко вида прилепи - пещерен дългокрил, голям подковонос, малък подковонос, двуцветен нощник и др. Сега женските се събират на колонии и раждат едно или две прилепчета.

Във връзка с този процес до 31 юли е забранено влизането в пещерата, припомнят от РИОСВ - Плевен, цитирани от Север.бг. От инспекцията обясняват, че при обезпокояване малките могат да паднат на земята и да загинат.

Освен като местообитание и на други защитени видове, Деветашката пещера е и един от природните феномени на централния предбалкански карст и е със статут на защитена територия по Закона за защитените територии.

Забраната за достъп на хора до защитената територия през този период се регламентира със заповедта за нейното обявяване.

Водещи

Най-четени