Колосална слънчева кула ще генерира ток в Аризона 26.07 | 19:29

Съоръжението с височина 800 м ще захранва хиляди домакинства през следващите десетилетия

От Георги Георгиев

Австралийската енергийна компания EnviroMission стартира мащабен възобновяем проект в Аризона, който ще се възползва максимално от гигантските количества слънчева енергия, заливащи ежедневно южния американски щат.

До 2015 г. компанията възнамерява да издигне масивна слънчева кула с височина 800 метра, която ще бъде способна да генерира около 200 мегавата електроенергия, съобщава GizMag.com.

Очаква се строежът на гигантското съоръжение да започне в обозримо бъдеще. В момента EnviroMission е в процес на придобиване на земята за строеж и извършва първоначални инженерни дейности върху терена.

Централата ще бъде построена върху пустинни земи в окръг Ла Паз. Първоначалните планове на EnviroMission са предвиждали соларната централа да бъде издигната в родната Австралия. Впоследствие компанията обаче решава да инвестира в САЩ поради по-големия брой достъпни финансови стимули, давани от американската държава за развитие на възобновяемата енергия.

Соларните кули от този тип комбинират три ефекта за производството на енергия - парниковият ефект, ефектът на комина и този на вятърните турбини.

Слънчевата радиация нагрява въздуха в парниците, разположени около на комина, карайки загретия въздух да се издига нагоре по него (конвекция), завъртайки турбините в основата му. Впоследствие генерираното от турбините електричество потича по електроразпределителната мрежа, към която централата е свързана.

Кулата не е първата по рода си в света, но най-вероятно ще бъде най-високата. Със своята височина 800 м тя ще бъде над два пъти по-висока от Емпайър Стейт Билдинг (381 м без антената) и почти колкото най-високата сграда в света - Бурдж Халифа в Дубай (828 м).

От EnviroMission изчисляват, че кулата ще генерира максимум 200 мегавата електроенергия, което ще е достатъчно за захранването на 150 хил. домакинства в региона. Проектите предвиждат, тя да работи с ефективност от 60% от максималната в продължение на 80 години, без да се налагат ремонтни дейности по поддръжката ѝ.

Проектът ще струва 750 млн. долара, но от EnviroMission прогнозират, че тази цена ще бъде изплатена за около 11 години.

Водещи

Най-четени