Космическите лъчи ще разкриват тайната на мълниите 28.04 | 11:16

Когато заредената частица се сблъска с молекула на въздуха, се предизвиква верижна реакция

От iNews.bg

Астрофизикът Хейно Фалке (Heino Falcke) от университета на Неймеген (Нидерландия) и колегите му са измерили интензивните електрически полета в бурните облаци.

Това станало с помощта на радиообсерватория, използвана за наблюдение на електромагнитни изблици, предизвикани от космически лъчи. Преди такива полета са измервани чрез сонди и балони. Но техниката на Фалке и екипа му е по-добър инструмент за изследване на произхода на мълниите и тайните на тяхното формиране.

Фалке използвал инструмента LOFAR – мрежа от радиоантени и детектори на частици, разположени в пет европейски страни. LOFAR бил построен като инструмент за многоцелево изучаване на радиовълните от далечни космически явления, както и за последствията от въздействието на космическите лъчи в атмосферата на Земята.

Системата действа по следния начин. Когато заредената частица от космически лъчи (протон или тежко атомно ядро) се сблъсква с молекулите на въздуха, това предизвиква верижна реакция, в която милиони заредени частици (основно електрони) се спускат надолу към Земята. Антените на LOFAR откриват радиовълни, които се изпускат от тези заредени частици по време на падането им поради взаимодействието с геомагнитното поле.

Екипът на Фалке провел своите измервани с централната част на LOFAR екипът на Фалке по време на 762 бури в периода от юни 2011 до септември 2014 г.

При хубаво време изследователите наблюдавали "подредените структури". Радиовълните попадали в детекторите, демонстрирайки балансирана поляризация, което съответствало на теоретичните модели на изследователската група. Но рисунъкът на поляризацията се променял, когато се появявали облаци.

Как космическите лъчи ще разкриват тайната на мълниите можете да разберете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени