Кошмарни новини за ледената покривка в Гренландия 23.06 | 14:37

Причината са генерални атмосферни промени

От Ивайло Коралски

Изключителното топене на ледената покривка в Гренландия миналото лято е в резултат на необичайни промени в атмосферната циркулация, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Като използвал компютърни модели и спътникови данни, международен екип под ръководството на учени от университета в Шефилд, Англия, установил, че над 90 на сто от тази ледена покривка са се стопили от 11 юли 2011 г. Става въпрос за рекордно топене през последните 50 години.

"Ледената покривка в Гренландия е изключително чувствителен индикатор за регионалните и глобалните климатични промени, а през последните 5-20 години е била под въздействието на бързо затопляне и е загубила значителна част от масата си, заяви експертът по геология от университета проф. Едуард Хана. 

Изследването разкрива, че топли южни ветрове са допринесли за стопяването на голяма част от ледената покривка."

За сравнение океанските температури и ледената покривка в Северния ледовит океан са маловажни фактори, що се отнася до топенето на ледената покривка в Гренландия, поясниха учените. 

Проф. Хана е на мнение, че изключително голямото топене през 2012 г. може да е аномалия. Необичайната атмосферна циркулация и последвалото горещо лято през 2012 г. не би трябвало да са характерни за бъдещите лета през този век, отбеляза той.

Водещи

Най-четени