МИЕТ ще помогне на 8 хил. домакинства да минат на газ 07.05 | 12:03

Програмата стартира пилотно в градовете с наднормено замърсяване с фини прахови частици

От Ивелина Георгиева

До 2020 година 30% от домакинствата в България трябва да бъдат газифицирани. Това си е поставило за цел Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, коментира министър Делян Добрев.

Той направи това изявление по време на Четвъртия международен екологичен конгрес "Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие".

В момента газифицираните домакинства са само 3%. Една от основните причини за този нисък процент е, че домакинствата трябва да направят инвестиции в собствените си домове в размер на 5-6 хил. лева за да преминат от отопление на ток на газ.

За да подпомогне газификацията от МИЕТ ще отпускат безвъзмездни грантове на 8 хил. домакинства, които ще покрият около половината от необходимата инвестиция. Това ще бъде направено без излишна документация, гарантира още министърът, а единственото условие потребителите да представят три сметки за отопление, които да покажат, че домакинството е преминало от ток на газ.

Това е пилотен проект на МИЕТ, който е съгласуван с Министерството на околната среда и водите. Финансирането ще дойде от Международния фонд "Козлодуй" от който са заделени 10 млн. евро. По програмата ще бъде отпуснато финансиране на 8 хил. домакинства.

Приоритетно ще бъдат отпускани средства за домакинствата в градовете с наднормено замърсяване на фини прахови частици, допълни министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По нейните думи обаче замърсяване над нормата има в почти всички големи областни градове - София, Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и други.

Екоминистърът посочи, че тази схема е предложна именно защото градовете са доста замърсени и допълни, че се надява пилотният проект да стартира до есента.

Водещи

Най-четени