Министър Трайков не харесва мораториума за забрана на шистов газ 17.01 | 08:47

Документът бил пълен с противоречия

От Филипа Тодева

Приетият мораториум за забрана на проучванията и добива на шистов газ е изпълнен с вътрешни противоречия, но волята на народните представители беше да бъде придвижен максимално бързо към пленарната зала, така както партия ГЕРБ е поела ангажимент към представители на протестиращите. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БТА.

Министърът коментира, че приетият проект на мораториума беше предложен от противниците на всякакви проучвания за шистов газ. Близо четири часа продължи извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетика. Късно снощи депутатите одобриха текста за забрана на "хидравлично разбиване на скали за проучване и добив на шистов газ".

Окончателният вариант на мораториума ще бъде ясен утре, когато ще се гледа в пленарна зала. Econ.bg допълва, че мнозинството в комисията е отхвърлило предложението на БСП да се приеме закон, който да забрани проучването и добива на шистовия газ. От там настояха за закон, тъй като той урежда трайно въпроса.

Не беше прието и проекторешението на "Атака", което се състои от една точка - налагане на мораториум. Представителите на екоорганизациите пък поискаха пълни гаранции за околната среда и дадоха много примери, в които добивът на шистов газ е нанесъл щети на природата.

Водещи

Най-четени