Многолюден Токио е най-зеленият град 17.02 | 10:43

Японската столица е на първо място в Азиатско-Тихоокеанския регион

От Ивета Бебова

Японската столица Токио беше обявена за най-зеленият град в Азиатско – тихоокеанския регион от консултантската фирма Solidance.

Solidance оценява градовете според някои основни характеристики - количеството въглеродни емисии, количеството на използвана енергия, транспортните съоръжения, качеството на въздуха и водата, третирането на отпадъците, зелените площи, управление на околната среда.

Оценката е била извършена в отговор на искане на клиенти, които пожелали да се направи анализ на възможностите за развитие на зелени технологии в региона.

Световната банка излезе със същото становище през 2009 г., когато публикува данни, че 43% от градското населението на Япония живее в Токио, но нивата на въглероден двуокис остават ниски в сравнение с други градове.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) изчисли, че до 2020 съотношението на градско към селско население в Азиатско-Тихоокеанския регион ще бъде четири към едно. Ето защо нараства тенденцията за създаване "зелени" градове.

Увеличаването на градското население повишава използването на вече ограничените ресурси и подчертава необходимостта от разработване на алтернативни източници на енергия.

През февруари Виетнам стана последната страна от региона, която разработи зелени градски площи. Тя оповести и започване строителството на зона, която да е изцяло зависима само от възобновяеми източници на енергия. Очаква се проектът да бъде завършен за 10-15 години.

В тази специална зона ще бъдат създадени възобновяеми източници на енергия, охлаждащи системи и колектори за събиране на дъждовна вода. Когато бъде напълно населена, се очаква екозоната да бъде дом на около 20 000 души.

Проучване, направено от списание "Environment and Urbanization", посочи, че градовете са отговорни за около 71% от глобалните парникови емисии. Същото изследване установи, че китайските градове са най-големите замърсители.

Най-добрите и отговорни към природата десет града в Азиатско-Тихоокеанския региона, според изследването, публикувано във вестник Independent са:

1 – Токио, Япония

2 - Сеул, Южна Корея

3 - Мелбърн, Австралия

4 – Сингапур, Сингапур

5 - Осака, Япония

6 - Сидни, Австралия

7 - Оукланд, Австралия

8 – Бусан, Южна Корея

9 - Тайпе, Тайван

10 - Хонконг, Китай

Водещи

Най-четени