Хамбург – „зелената столица” на Европа 21.02 | 12:00

Градът е намалил емисиите на CO2 с 15% за последните 20 години

От Ивета Бебова

Макар силно развитата си машиностроене и тежка индустрия, германският град Хамбург с право може да се смята за един най-зелените градове на Европа.

Според проучване, публикувано от CNN, третият по големина град в Германия се е превърнал в пример за устойчиво развитие, след като градската управа е поела сериозен ангажимент за справяне с отпадъците, които местната индустрия произвежда.

Благодарение на далоновидната политика на властите Хамбург е намалил въглеродните си емисии с 15% от 1990 г. насам, най-вече благодарение на добре развитата си мрежа за градски транспорт. Амбициите на местната администрация са да намалят емисиите с 40% до 2020 г. и с 80% до 2050 г.

Предимствата на градският транспорт

В Хамбург има 2500 канала - повече отколкото във Венеция и Амстердам, взети заедно. Ето защо лодките и канутата, са добър начин за разходка. Фериботът също е предпочитан начин за предвижване на местните хора. Но най-добрият начин да бъде опознат Хамбург е с колело. В града има много места, от където може да се намеме велосипед.

Устойчивият Хамбург

Една от големите гордости на града са многото му зелени площи. Повече от 16% от градската среда е заета от паркове, гори и места за отдих. В момента градската управа работи върху проект за противодействие разрастването на града и допълнително насърчаването на устойчивия живот сред местните, който вече има своите традиции.

Това е град, където животът е подчинен на природосъобразни принципи а хората се гордеят с местните си продукти. И за разлика от другите големи градове, тук храната, отгледана по екологичен начин не е никак скъпа.

Основната цел на местната управа е третият по големина град в Германия да продължи да се развива като зелен град, който освен със стабилната си икономика, да се гордее и с отговорното си отношение към природата.

Водещи

Най-четени