НАСА предупреждава папата за глобалното затопляне 10.06 | 14:50

Група пенсионирани учени е написала писмо за климатичните промени до папа Франциск

От Йоанна Димитрова

Група пенсионирани учени е написала писмо за климатичните промени до папа Франциск, в което го моли да обърне внимание на все по-големите вреди, които човечеството извършва срещу природата.

"Това писмо е почтително подадено от името на независим, изцяло доброволчески екип от над 20 пенсионери ветерани от НАСА, които се обединиха през февруари 2012 г. за извършване на обективно проучване на научните твърдения по отношение на глобалното затопляне причинено от човешка дейност, известна като антропогенното глобално затопляне", пише д-р Харолд Дойрън, пенсиониран учен, който в момента е председател на изследователския екип Stuff The Right.

"Ние се чувстваме длъжни да Ви съобщим, че сме дълбоко обезпокоени от изявленията, генерирани от Папската академия за социални науки. Тя твърди, че човека вероятно ще предизвика катастрофа в климата и трябва веднага да бъдат взети мерки чрез приемането на предложенията на ООН - да въведат в световен мащаб контрол на емисиите на въглеродния диоксид", пише още Дойрън.

Папа Франциск смята, че трябва да освободи енциклика в този месец и се фокусира върху глобалното затопляне. ООН очаква, че Франиск ще подкрепи целта за постепенно премахване на изкопаеми горива за ограничаване на затоплянето през следващите десетилетия. Папската академия на науките и други, които присъстваха във Ватикана на конференция за климата през април, смятат, че "експлоатация на горивото също има огромно влияние върху човешкото благополучие." Но Дойрън и други казват, че такива искове разчитат на висока несигурност за климатичните модели и игнорират значението на въглероден диоксид за живота на Земята.

"Подобни изявления игнорират голям обем емпирични доказателства" пише Дойрън и после сочи проучване на неговата група, публикувано миналата година. "Наличните данни сочат, че има нужда от време преди вземането на критични решения по отношение на емисиите на въглеродния диоксид, с потенциално тежки неблагоприятни последици. Това е особено вярно за бедните страни, които се нуждаят от свободен достъп до сравнително евтина енергия от изкопаеми горива, за да се подобри качеството им на живот. Същевременно се възползват от по-високи нива на въглероден диоксид в атмосферата, които предвиждат непосредствените нужди от увеличеното производство на храни.", продължава ученият.

Скептици относно глобалното затопляне вече опитаха да убедят папата, че няма нужда да се вярва на "паникьорите". Американските консервативни групи и британските скептици отидоха във Ватикана по-рано тази година, за да се обявят срещу сляпото следване на обединените нации. Дойрън и неговите колеги от НАСА се надяват тяхното писмо да убеди Франциск да не подкрепи ООН.

"Не е убедителна научна или хуманитарна причина за незабавно влизане в сила на световното равнище за контрол на емисиите на въглеродния диоксид, като ООН ви подтиква да препоръчате в най-скоро да бъде освободен енциклика върху околната среда,", пише възмутен пенсионираният учен.

"Това е особено важно, когато знаем, че въглеродния диоксид е много специален и не замърсява околната среда и поддържа всяко растение, животно и човешки живот", завършва той.

Най-четени