НЦИОМ: 61% смятат, че зимните спортове могат да се развиват, без да се нарушават законите 27.03 | 14:49

Това показват резултати от изследване за обществените оценки за промените в Закона за горите

От Кремена Бедерева

Зимните спортове могат да се развиват, без да се нарушават законите. Това смятат 61% от интервюираните в изследване на НЦИОМ за обществените оценки за промените в Закона за горите, съобщиха за Агенция "Фокус” от НЦИОМ.

Проучването е направено в периода 17 – 23 февруари сред 1000 пълнолетни жители на градовете.

По-често това мнение споделят хората на възраст между 40 и 49 години и висшистите, както и практикуващите зимни спортове, туризъм и разходки сред природата.

Според 15% от участвалите в изследването, развитието на зимните спортове е възможно само с цената на нарушаване на законите. Малко по-често от останалите на това мнение са заетите в частния бизнес и заможните, както и собствениците на гори.

Според 50% от участвалите в настоящото проучване, е приемливо предложението за така наречените стъпки на лифтове, за електропроводи и др. съоръжения да се учредява право на строеж и съответните терени да остават горски фонд.

19% смятат, че това е неприемливо и вредно за горите. Най-често зад идеята застават жителите на градовете - областни центрове, респондентите с висше образование, живеещите близо до зимни курорти и практикуващите зимни спортове.

Натежават обаче предпочитанията към запазване на изискването при строителство на големи инфраструктурни съоръжения в горите да се променя и предназначението на съответните терени като те отпадат от горския фонд.

Почти двойно по-малко подкрепят възможността това изискване да отпадне (41%:24%).

"За” запазване на изискването по-често са хората на възраст между 40 и 50 години, респондентите със средно и по-високо образование, заетите в частния бизнес, заможните и жителите на градовете-областни центрове. Интервюираните, които лично са участвали в дейности за защита на природата, най-често в сравнение с останалите искат да не се променя законът в тази му част.

На законовото ограничение пред изсичането на горите и строителство в зимните курорти се гледа като на гаранция, макар и не съвсем достатъчна, за опазване на природата при развитие на зимните спортове. Сред живеещите в София определено доминира мнението, че е по-добре изискването да отпадне.

При представянето на всички предложени поправки в Закона за горите, трябва ясно да се посочва какъв е общественият интерес от тях. Това е основният извод от проучването.

51% от интервюираните одобряват предложението да не се премахва изискването при строителство да се прави оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС). Подобна позиция е свързана с убеждението, че тази оценка защитава интересите на цялото общество.

Така мислят високо образованите участници в изследването и столичаните. Двойно по-малко респонденти – предимно хора с нисък стандарт живеещи в малки градове, допускат, че изискването за ОВОС обслужва главно интересите на инвеститорите.

Според 70% от участвалите в изследването, забраната за строителство в заменените от предишното правителство гори трябва да продължи да бъде в сила и само 10% искат тя да отпадне.

"За” забраната се обявяват младите, образованите, заможните, жителите на столицата, собствениците на гори, занимаващите се с туризъм и участвалите в дейности за защита на природата.

30% от жителите на градовете посочват, че имат някаква представа от предложенията за промени в Закона за горите, като информацията им е от медиите. 70% не познават законовите промени, които е предложил Министерски съвет.

Младите хора, висшистите, заетите в държавния сектор и заможните респонденти по-често от останалите твърдят, че са се информирали за поправките в закона. Може да се твърди, че към момента на провеждане на проучването обществено мнение за предлаганите промени не е достатъчно информирано.

Водещи