Насекоми мутанти изяждат храната на човечеството 03.09 | 15:14

Глобалното затопляне води до появата на нови вредители

От Антония Михайлова

Ново изследване, проведено от учени от Великобритания, откри още един негативен резултат от глобалното затопляне.

Специалистите установиха, че повишението на температурите води до разпространението на вредители, унищожаващи селскостопанските култури. Те постепенно се преместват от тропиците към областите с умерен климат, където никога не са срещани.

Експертите събрали данните за няколкостотин вида вредители и установили, че зоната на тяхното обитание ежегодно се разширява от екватора към полюсите със средна скорост 3 км на година, пише Nature Climate Change. Списъкът с враговете на хранителните култури е доста дълъг. В северните ширини постепенно прииждат насекоми, нематоди, гъбички, бактерии и вируси.

"Според многобройни доклади измененията на климата увеличават броя на вредителите, но нашата работа е първата, където всестранно е представен характерът на заплахите", отбелязва проф. Сара Гур от университета на Ексетър. Днес само от гъбички и микроорганизми са загинали толкова селскостопански култури, колкото биха стигнали за изхранването на 9% от населението на планетата.

Безпокойството на учените се предизвиква и от факта, че измененията на климатичните условия водят до появата на по-устойчиви към скокове на температурите видове, а също към нови щамове инфекции.

Други изследователи смятат, че ако глобалното затопляне не се прекрати, Земята я чака нашествие на гигантски влечуги. Според експертите постоянното повишаване на температурите води както до появата на нови видове, така и до многократно увеличаване на размерите на съвременните крокодили, гущери и костенурки.

"Такова явление като гигантизъм при растителноядните гущери ни демонстрира, че в топлия терариум размерите им значително се увеличават", разказва Патрисио Хилард от Калифорнийския университет.

Експертът отбелязва, че гигантизмът дори на едно поколение изглежда впечатляващо, а ако става дума за десетки и стотици поколения, размерите на телата на животните може да се увеличат шест пъти.

Водещи

Най-четени