Не сме изпълнили и правилата за зелени автомобили, прецени ЕК 16.06 | 16:36

България не е вмъкнала текстовете на директива за "чисти" автомобили

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) поиска от десет държави да изпълнят Директивата за промотиране на чисти и енергийноефективни автомобили. Сред десетте държави попада и България.

Освен нас, своите задължения пред европейското законодателство не са изпълнили още и Австрия, Естония, Гърция, Ирландия, Люксембург, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания.

Крайният срок за имплемемнтира на текстовете на директивата в националното законодателство изтече на 4 декември 2010 година, отбелязват от ЕК. Сега страните имат два месеца срок да отговорят на изискванията на Комисията. В противен случай те ще бъдат изпратени пред Европейския съд, където може да им бъдат наложени и парични наказания.

Директивата за "зелени" автомобили беше приета през 2009 година. В нея са записани изисквания за промотиране на използване на "чистите" автомобили за нуждите на публичната администрация.

Всеки път, когато властите в страна-членка купуват транспортно средство, те трябва да си дават сметка за енергийното потребление, емисиите въглероден диоксид и замърсяването, се казва в текстовете на правната норма.

Тези задължения се отнасят до всяка покупка на транспортно средство за нуждите на публичната администрация, както и за транспортните оператори, които извършват превози за сметка на властите.

Целта на тази директива е да даде стимул на пазара за чисти и енергийно ефективни автомобили, както и да се даде тласък на развитието и инвестициите в този сектор.

Водещи

Най-четени