Няма да се вдигат таксите за събиране на билки 07.05 | 17:01

На места се събирали по-високи такси за билки от определените от държавата

От Андриян Георгиев

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) били разпоредили на директорите на държавните горски предприятия да не се вдигат цените на таксите за събиране на билки от земи, гори, води и водни обекти - държавна собственост, съобщават от МЗХ. 

Те следва да спазват тарифата за таксите, определени с постановления на Министерски съвет при ползване на недървесни горски продукти, по смисъла на Закона за горите. За лечебни растения пък, по смисъла на Закона за лечебните растения, също трябва да се заплащат такси, определени от Министерския съвет още през 2000 г.

Създава се и работна група, която да изготви изменение в Наредбата за ползването на дървесина и недървесни горски продукти. Ще бъде обсъдена възможността в Наредбата да бъдат включени текстове, които да регламентират утвърждаване на единни цени за ползване на недървесни горски продукти – билки, гъби, горски плодове и други.

Мерките се предприемали във връзка с постъпили сигнали в МЗХ за събирането на по-високи такси за билки от определените от държавата.

Водещи

Най-четени