Няма опасност за питейната вода заради проучванията на Chevron 19.06 | 15:38

Тепърва ще се доказва, че може да се добива шистов газ в блок "Нови пазар"

От Деляна Петкова

Няма опасност за питейната вода в Североизточна България при проучването на шистов газ в блок "Нови пазар”.

Това коментира професор д.г.н. Кристалина Стойкова, ръководител на научна група за изследване на шистов газ от Геологическия институт при Българската академия на науките, пред Агенция "Фокус"

"В Североизточна България има един специфичен скален комплекс, който геолозите наричат "малм-валанжки карбонатен комплекс”. Той съдържа огромно количество прясна питейна вода – най-големите запаси на страната ни са тук и това се знае още от започването на геоложките проучвания в България.

За радост този водоносен хоризонт се намира значително по-плитко отколкото газовите шисти и близо до повърхността – между 100 и 500 метра. Докато газовите шисти, за които говорим и ще проучва Chevron, се намират на дълбочина под 3000 – 3500 метра. Това е много голяма дълбочина и те са отделени от водоносния хоризонт с почти 2,5 - 3 км скали.

Искам да подчертая дебело, че предстои тепърва да се доказва дали изобщо от тях е възможно да се извлича газ. Досега това не е доказано и тъкмо това е предизвикателството пред компанията, обясни проф. Стойкова.

Няма опасност не само поради голямото разстояние между водоносния хоризонт и газовите шисти, но и поради задължителното изолиране чрез обсаждане и циментация на всички водоносни и газоносни хоризонти, които се срещнат по време на сондирането.

"Без такава пълна изолация, няма как технологично да се завърши сондажът. Впрочем, преди започването на всеки сондаж, се изисква задължителен подробно разработен екологичен план-програма и условия, които трябва да се изпълнят от компанията за еколожкия импакт върху околната среда. Българската държава трябва стриктно да следи компаниите по време на сондирането за изпълнението на екологичния план”, категорична беше проф. Стойкова.

По думите й е много лесно да се манипулират хората, които знаят малко, с апокалиптични неща, което им се казват. "Ще има земетресение или ще се замърси водата, или вашите ниви ще бъдат унищожени и почвата замърсена – това са все неща, към които хората са много чувствителни. Това е най-ценното, което те имат. И точно тук е много, много, нечистоплътно да се заиграва с незнанието и със страховете на хората. Това просто не е истина”, заяви проф. Стойкова.

Водещи

Най-четени