Одобриха директивата за радиоактивните отпадъци 19.07 | 12:54

Текстовете предвиждат строг контрол на износа на ядрени отпадъци извън ЕС

От iNews.bg

Съветът на министрите даде зелена светлина на директивата за управление на радиоактивните отпадъци. Според текстовете страните от ЕС ще трябва да обявяват детайли от програмите за съхранението на ядрени отпадъци от атомните централи.

От Европейската комисия (ЕК) изразиха своето задоволство от одобрението на директивата. Чиновниците публикуваха своите идеи в областта през ноември 2010 година. С днешното одобрение текстовете ще станат задължителни до две години и до 2015 година държавите в ЕС ще публикуват подробности от плановете за съхранение на отпадъците.

Всички държави от ЕС произвеждат радиоактивни отпадъци – отработено ядрено гориво (в 14 от 27-те държави от общността има атомни централи), отпадни продукти от медицински проучвания и т.н.

Директивата предвижда още страните членки да обявяват плановете си за съхранение на подобни продукти, а ЕК ще има право да изиска промени, ако не са съгласни с някои от практиките.

Задължителни ще бъдат и стандартите за безопасност на Международната агенция за атомна енергетика. Властите ще трябва да предоставят и информация за съхранението на ядрени отпадъци на обществото, а гражданите ще могат да вземат активно участие в процеса на вземане на решения по случаите.

Освен това няколко страни ще могат с двустранно споразумение да изградят депо за съхранение на отпадъци в една от тях.

Износът на ядрени отпадъци извън ЕС ще бъде обект на много строги регулации. Ще бъде допускано само те да бъдат върнати за преработка и презареждане за повторна употреба. Това се отнася най-вече за отработеното ядрено гориво на атомни централи.

Водещи

Най-четени