От Австралия до Америка и от Азия до Европа и Африка 26.03 | 10:33

Малко факти за "Часът на земята"

От Елена Коцева

Осветлението ще бъде загасено за един час днес на стотици емблематични места по целия свят за инициативата "Часът на Земята", която цели да бъде привлечено вниманието към борбата с глобалното затопляне.

Тази година по време на инициативата ще бъде отдадена почит на Япония.

От Австралия до Америка и от Азия до Европа и Африка, най-известните сгради и паметници - Операта в Сидни, Христос Спасителят в Рио де Жанейро, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк и Айфеловата кула в Париж, ще потънат в тъмнина от 20,30 ч. местно време. 

В Сидни и други градове участниците в множество прояви в рамките на инициативата ще спазят една минута мълчание в памет на жертвите на земетресението и вълните цунами от 11 март в Япония. 

"Часът на Земята” започна в един град – Сидни в Австралия - през 2007 г., когато се включват 2,2 милиона души и 2100 компании. Целта е да бъде привлечено вниманието към прекомерната консумация на електричество. 

Следващата година акцията, организирана от Световния фонд за дивата природа, става световна.

През 2010 г. вече участваха 126 държави и територии, близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, сред които 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса на света, 4 от петте най-високи сгради в света. 

Тази година се очаква да се включат рекорден брой страни - 134.

За "Часа на Земята" първо осветлението ще изгасне във Фиджи, а след това в Нова Зеландия. 

В инициативата официално ще се включат 47 български града - с три повече от миналата година, съобщиха от Световния фонд за дивата природа. 

WWF е основана през 1961 г. и тази година чества своя юбилей. Международната природозащитна организация развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци.

WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата.

В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Водещи

Най-четени