Парите по ОП „Околна среда“ потичат отново до края на март 15.02 | 16:57

Това посочи екоминистърът Искра Михайлова

От Цанка Донкова

Плащанията по Оперативна програма "Околна среда" ще се възстановят до края на март. Това стана ясно от думите на министър на околната среда и водите Искра Михайлова.

Михайлова обясни, че до края на програмата трябва да се разплатят общо 1,5 милиарда, като в момента са спрени над 420 млн. евро. В момента се преглеждат всички договори по програмата, по които е възможно да са допуснати нарушения.

Екоминистърът уточни, че няма как да се посочи един виновник за грешките и лошите практики, тъй като работата по оперативните програми е колективна.

"Решенията взети преди четири години се отразяват на работата ни сега. Същото важи и за решенията, които се взимат в момента", посочи още Михайлова.

Спиране на плащанията най-често е резултат от смесването на критерии при обществените поръчки, удължаването или намаляването на сроковете, дискриминационните условия още при обявяването на поръчките, уточни екоминистърът пред Дарик радио.

"Имаме да изпълняваме проекти на стойност 1,5 млрд. Те вече са договорени и по тях се работи. Господ е с нас, той е и еколог очевидно, защото времето е прекрасно, строителният сезон е много дълъг тази година. По обектите ще се работи и следващата година. Но трябва да договорим споразумението, да го подпишем и в 3-месечен срок да бъдат одобрени оперативните програми", допълни екоминистърът

Водещи

Най-четени