Пентагона инвестира в „зелени“ технологии 26.08 | 19:42

Американският военен флот и авиация се ориентират към технологиите за добив на възобновяема енергия

От Георги Георгиев

Мислите, че сметката ви за гориво е висока? Погледнете тогава разходите на американските военни, които за миналата година са изхарчили около 13 милиарда долара за гориво за своите кораби, самолети и танкове. Добавете и разходите за преработка и доставка на горивото до бойните линии и ще разберете защо щатското министерство на отбраната вече се оглежда за алтернативи.

"Флотът и военновъздушните сили са предприели много агресивни мерки за промяна на енергийния си микс през следващото десетилетие", коментира Шери Гудман – старши вицепрезидент на CNA Analysis & Solutions, цитиран от physorg.com.

Тази промяна обаче няма да е лека. Tехнологиите за добив на възобновяема енергия са нови и скъпи, което е сериoзна пречка пред индустрията за сключване на договори с военните, чиито бюджет се затяга откъм харчене от Конгреса. Сътресенията на борсите от последните седмици и трудната икономическа ситуация също възпрепятстват тази тенденция.

В дългосрочен план обаче изглежда, че преминаването към захранване на правителствените сгради със слънчева енергия ще стимулира производителите на панели и на сектора като цяло.

Към момента повечето зелени компании признават, че отношенията им с военните са в много ранен етап на развитие. Натискът за създаване на по-леки и ефективни батерии и горива за коли, камиони, самолети и танкове обаче е налице, коментира Гудман.

Една от тези компании е Ocean Power Technologies Inc, която произвежда специални шамандури за добив на електричество от океанските вълни. Технологията може да помогне на американския флот да произвежда част от необходимата си енергия от океана.

Друга екокомпания, която е обвързана с военните, е специалистът по добив на гориво от водорасли Solazyme Inc., която ще снабдява корабите и самолетите с усъвършенствано биогориво.

През юни флотът направи демонстрационен полет със хеликоптер MH-60S Seahawk, който бе зареден с 50/50 смес от конвенционално и биогориво.

Към Solazyme Inc. можем да добавим и Cobalt Technologies. Тя работи с флота за създаването на биоетанол, подходящ за захранване на изтребители. Цената на галон етанол е само 1,90 долара.

Сред зелените инициативи за намаляване на разходите на военните влиза и използването на Wave Glider - океанските роботи на Liquid Robotics, които могат да извършват редица операции в открито море като разузнаване и събиране на водни мини. Един ден работа на тези роботи струва три хиляди долара в сравнение с 55-те хиляди долара, които се харчат ежедневно за използването на обикновените небойни съдове.

Към зелените технологии се преориентират и корпорации, които имат дълги традиции в работата си с военните. Така например Boeing и Siemens са формирали стратегически съюз за предоставянето на Пентагона на "умни" мрежи, които да подобрят достъпа до енергия и енергийната сигурност.

Осен че е екологичен, новият курс на военните ще се окаже и много доходоносен за компаниите, които сключат сделки за доставки. Лари Голденхърш, изпълнителен директор на Enviance Inc. - компания, произвеждаща технологии за мониторинг на енергийните разходи, казва, че усилията на Пентагона да премине към зелени енергийни технологии ще увеличат двойно приходите на неговата компания в рамките на три години.

Водещи

Най-четени