Подир цигарите - забраняват и полиетиленовите торбички 05.06 | 15:20

Въвеждали по-висока цена за торбичките, за да се откажем от неекологичното пазаруване

От Ивелина Георгиева

От 1 октомври тази година МОСВ въвежда тарифа са всички полиетиленови торбички. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Карджова. Тя посочи, че идеята е инициирана от министерството и подкрепена от почти 90% от българските граждани, участвали в проучването на MBMD за "Екологичната култура на българина". 

"Поради тази причина ще продължим миналогодишната тактика, когато въведохме такса за най-тънките найлонови торбички, а сега ще въведем за всички", коментира екологичният министър.

От 1 октомври тази година тарифата ще стане 35 стотинки, от 2013 г. - 45 стотинки и от 2014 г. - 55 стотинки, припомни Нона Караджова. 

Тя увери, че въвеждането на тарифата не цели да се събират пари от хората, а да се откажат от вредния навик да пазаруват по неекологичен начин.

По отношение на разделното събиране Караджова каза, че или то трябва да се организира от самите общини, които да въведат контейнери навсякъде или трябва да се подобри дейността на самите фирми и организации, извършващи такава дейност. 

Само две общини в България ще въведат системи за биоразградимите отпадъци – София и Силистра. До моментта има такива за пластмасовите и метални опаковки. Караджова подчерта, че биоразградимите отпадъци са много голям проблем. 

Водещи

Най-четени