Правят екооценка на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" 26.11 | 17:38

Тя ще струва 2 млн. лева и трябва да бъде готова до 1 година

От Ралица Стоянова

Днес беше подписан договор за извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Общата стойност на проекта за изготвяне на ОВОС е близо 2 млн. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е до 12 месеца, информира БТА. 

Документа подписаха изпълнителният директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй"-Нови мощности" Любен Маринов и упълномощеният представител на консорциума "Дикон-Аксона Инж." Виржиния Димитрова. Присъства изпълнителният директор на атомната централа и председател на Съвета на директорите на проектната компания Валентин Николов.

Американската компания Westinghouse е избраният изпълнител на предпроектното проучване за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е избрана заради по-добрата оферта. Оценителната комисия е завършила своята работа миналата седмица. 999 500 евро е окончателната оферта. Цената е намалена с 16% от първоначално предложената, изтъкна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Целта на подписания през август контракт е  изпълнителят да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

 

Водещи

Най-четени