Природните катаклизми стават все по-опасни за горите 16.08 | 07:41

Човешкият фактор – петролни разливи и радиоактивно замърсяване, също е сред основните причини за изчезването на горите

От iNews.bg

Природните катаклизми застрашават горите и се превръщат във все по-голям риск през следващите години, съобщават от Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН. От организацията настояват за по-добро сътрудничество между регионите и страните, както и международните партньори за опазването на горите.

В периода 2000 – 2009 година има около 4 хил. природни явления – циклони, наводнения, свличания на земна маса и торнадо, както и вулкани и земетресения, които са сред основните разрушители на горите. Големите горски пожари също причиняват унищожението на горските масиви.

Много често човешкият фактор също е замесен, допълват от FAO като визират радиоактивно замърсяване или петролните разливи.

Еколозите предупреждават за обвързаността на събитията – изсичането на горите също е причина за появата на на все повече наводнения и свличания на земни маси. Намаляването на мангровите гори пък увеличава риска от щети след цунами и бури.

Пясъчните дюни, кораловите рифове и крайбрежните тропически гори са основните, които помагат за намаляване на силата на големите вълни и реално защитават биоразнообразието на сушата, допълват от FAO.

Водещи

Най-четени