Природозащитниците не са доволни от нови поправки в Закона за горите 31.05 | 17:50

Под натиск от ЕК е махнат само един текст

От Ивайло Ачев

Промените в Закона за горите, които бяха направени от парламента преди второ четене, са крайно недостатъчни, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Природозащитниците предупреждават, че след пет месеца на граждански протести и остри възражения на опозицията, депутатите от мнозинството са променили само един, малък детайл от готвените промени в Закона за горите, които стигнаха до второ четене в пленарна зала. Налице обаче, според "За да остане природа в България", са нови притеснителни поправки.

На извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори стана ясно, че ЕК е поискала да се премахнат част от схемите за държавна помощ при строителството на спортни съоръжения в горите. Но изискванията на Европейската комисия ще се отнасят само по отношение на нови строежи и то частично.

Според "За да остане природа в България" депутатите вмъкнаха в законопроекта възможност строителството на ски курорти и голф игрища в горите да не става чрез публични търгове, а по реда на все още неприетия Закон за публично частните партньорства. Този закон ще бъде оспорен от "За да остане природа в България" пред Европейската комисия като схема за държавна помощ, уточняват природозащитниците.

Остават и текстовете, които дават възможност за отдаване правото на ползване на съществуващи писти без търг. Това е лобистка поправка, казват природозащитниците.

"За да остане природа в България" предупреждава, че опасността от презастрояване на защитените територии в горите расте, след като депутатите разширяват обхвата на строителство, което ще се допуска в горите. Освен открити съоръжения, вече без промяна на предназначението в горите ще се изграждат и съоръжения с временни покрития.

Възможността за изсичане без план и програма на малки частни гори до 20 дка също не е премахната от законопроекта.

Коалицията "За да остане природа в България” настоява при гласуването на законопроекта на второ четене в пленарна зала депутатите да ограничат обхвата на строежите, които могат да се изграждат без промяна на предназначението в горите и най-вече да премахнат схемите за държавна помощ от всички законови текстове, които регламентират строителството на спортни съоръжения в държавни и общински гори.

Водещи

Най-четени