Производителите на торбички взеха пример от Борисов – минават на диета 26.09 | 16:08

При тях обаче диетата ще бъде принудителна

От Ивелина Георгиева

Освен премиера Бойко Борисов, който заяви днес, че е на диета неговия пример най-вероятно ще последват производителите и търговците на торбички, които организираха мащабен протест в столицата.

Те протестираха срещу въвеждането на продуктовата такса от 0.35 стотинки за всички найлонови торбички от 1 октомври 2012, която е предпоставка между 3000 и 6000 заети в сектора да останат без работа, да се увеличи контрабандата и сивия сектор.

"Явно ще трябва да последвам примера на премиера, защото ще остана без работа и ще съм на принудителна диета", заяви за iNews протестиращ служител във фирма за производство на полиетиленови торбички.

Друг недоволен служител от бранша беше на същото мнение и посочи, че: "Предполага се, че ще постъпим и ние като него, като останем без заплати, все едно сме на диета.

Един от знаменосците в протестното шествие не изключи възможността да се подложи на гладна стачка като различна форма на протест, ако управляващите не чуят исканията им. "Аз със сигурност няма да последвам примера на премиера с диетата - ние го следваме всеки ден", заяви възмутено поредният недоволен служител от бранша.

Като цяло всички запитани протестиращи бяха единодушни, че ще станат съмишленици на гладуващия премиер, с тази разлика, че тяхната диета ще е принудителна.

Найлоновите торбички не са най-големият проблем на околната среда, те са най-видимият, коментира, Цветанка Тодорова, заместник-председател на Българска асоциация "Полимери".

Според нея не са премислени добре всички аспекти на проблема от страна на екоминистерството. По-логичното е да се направи проучване и да се види какъв е ефектът от въвеждането на подобна такса и да не се бърза с налагането на санкции, както правят западните страни, предложи Тодорова.

Тя поясни, че в страни като Австрия и Франция е било прието въвеждането на потребителската такса, но впоследствие наредбата е отменена и не е влязла в сила, тъй като проучване установило, че ще има негативни икономически последствия, околната среда няма да е по-чиста и проблема може да се реши като се стимулира населението да изхвърля разделно.

Следващата стъпка, ако не бъдат изпълнени исканията на производителите и търговците на торбички, ще бъде да сезират съответните европейски институции и да потърсят решение на проблема чрез тях.

Протестиращите непрестанно скандираха "оставка", визирайки оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Според тях това нейно решение е некомпетентно и винаги е имало причина да се иска оставката на министъра на околната среда и водите, заради неспособността да събират боклука.

Водещи

Най-четени