Пчелите са пристрастени към кофеина 16.10 | 17:08

От iNews.bg

Подобно на почитателите на кафето сред хората, пчелите също обичат кофеин и не могат да се наситят на стимуланта, пише в. Daily Express, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Крилатите труженички дори изпълняват специфичен "танц с поклащане", за да известят посестримите си откъде да си набавят сутрешната доза кофеин. 

За целите на проучването специалисти от университет на Съсекс са направили експеримент с две хранилки със захарен разтвор, съответно със и без кофеин, поставени на еднакво разстояние от кошер.

Изследователите са установили, че насекомите правят "пчелна магистрала" директно към хранилката с кофеин.

Проучването разкрива също как растенията са еволюирали, за да примамват опрашващи насекоми, осигурявайки стимулант в нектара. Близо половината от растителните семейства съдържат кофеин в листата, стъблата и семената си, което ги прави по-привлекателни за опрашващите насекоми.

"Настоящото изследване описва как някои растения чрез вторично действие - наличието на кофеин в нектара, примамват пчелите, и по този начин си осигуряват лоялни събирачи на храна, без същевременно да предлагат в замяна най-качествения продукт", казва Маргарет Кувийон от изследователския екип. 

Специалистите са установили, че когато открият източник на кофеин, пчелите се "пристрастяват" към него и бързат да съобщят новината и на останалите труженички чрез специфичен танц. Насекомите освен това са по-склонни да се връщат към източника на кофеин, дори той да е "пресъхнал".

След като са си набавили стимуланта, крилатите труженички също така губят охота да търсят други хранителни източници. 

Страстта на пчелите към кофеина обаче не е добра новина за производителите - повечето кофеин в нектара означава по-малко произвеждащи мед захари.

Водещи

Най-четени