САЩ гледа към практични и с бърза реализация чисти технологии 28.09 | 11:49

Транспортът е една от приоритетните области

От iNews.bg

За пръв път американското министерство на енергетиката публикува доклад, в който се прави технологичен анализ на развитието на зелената икономика в САЩ през следващите четири години, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Съгласно анализите на доклада досега САЩ харчи твърде много средства за проекти за далечното бъдеще (например технологии за чиста енергия) за сметка на практични решения в краткосрочен аспект (например транспорт).

Новата стратегия на министерството е да се фокусира върху технологии, които могат бързо да се трансформират от ниво идея-проект на ниво търговска разработка. В това отношение технологии, които помагат за по-голяма икономичност на автомобилите и технологии, свързани с разработка на електормобили, изглеждат по-надеждни и заслужават по-голямо внимание от гледна точка на финансиране, отколкото амбициозни проекти за чиста енергия или за енергийна ефективност на сгради и градове.

Пример за непрактичност според американските чиновници са технологии за складирането на въглероден диоксид. Те са "на десетилетия" от практическо създаване. Разбира се, това не означава, че изследванията в тази област трябва да се изоставят, но така или иначе вече съществуват технологии за складиране на CO2, които вече се използват и разработката на нови не е належащ приоритет.

Като основен мотив за този фокус експертите на министерството дават следния пример – автомобилите "живеят" средно по 15 години, докато сградите преживяват десетилетия. Затова бързата промяна на икономиката към зелено следва да се насочи към продуктите и стоките, които издържат по-кратко и следователно се произвеждат и търгуват по-често.

Водещи

Най-четени