Система сигнализира за аварийни ситуации по Дунав 27.03 | 18:20

Ще работим с Румъния по съвместна процедура за комуникация в реално време при инцидентни замърсявания

От Таня Георгиева

Двустранен протокол за приемане на съвместна процедура за комуникация в реално време при извънредни ситуации, причинени от инцидентни замърсявания с трансгранично въздействие в басейна на река Дунав подписаха РИОСВ-Велико Търново и Националната служба за екологична охрана на Румъния.

Протоколът е част от проекта "Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в
трансграничния регион на река Дунав".

От българската страна подписът бе положен от директора на екологичното ведомство инж. Елена Григорова, а от румънска страна - от заместник-генералния комисар на NEG, Румъния Даниел Богдан.

На церемонията по подписването присъстваха заместник-министърът по околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев, заместник-областният управител Любомира Попова, заместник-кметът на общината Снежана Данева и гости от Румъния.

"С този протокол за сътрудничество и с настоящия семинар поставяме основите на едно дълготрайно партньорство за опазване на околната среда в басейна на река Дунав", каза ръководителят на проекта за РИОСВ Камелия Джанабетска.

"Този проект е първа крачка към бъдещо сътрудничеството между Румъния и България. Ние сме съседи и трябва да се възползваме от това Дунава да ни обединява, а не да ни разделя. Бихме искали да работим заедно и в други области", пожела Даниел Богдан.

"Информация, касаеща извънредни ситуации и инцидентни замърсявания, се обменя и към настоящия момент между България и Румъния", обясни зам.-министър Василева. "Това са отговорности, които изисква европейското законодателство. Новото е, че се изгражда система в реално време, която да индикира за възникването на аварийни ситуации във всички компоненти на околната среда по поречието на Дунав в долната му част. Такава система е изградена във всички държави по поречието на реката и се задейства в аварийни ситуации. Това дава възможност да се намалят щетите".

Тя припомни случая в Унгария преди година при голямото замърсяване в по-горното течение на Дунав, когато чрез Дунавската комисия страната ни бе уведомена за този инцидент.

След подписването на протокола започна семинар "Съвременни модели за мониторинг и оценка на риска в областта на околната среда", на който ще бъдат представени темите за управление на водите в басейна на река Дунав, превенция и контрол по опазването им, защита на населението и околната среда.

Водещи

Най-четени