Слоновете алармират: Внимание, човек! 17.03 | 15:54

Африканските слонове имат система от предупредителни звуци, включително за заплаха от човек

От Боян Кърпачев

Африканските слонове имат специфичен израз, който алармира за опасност от хора.

Ново изследване проучва реакциите на дивите слонове в Кения. Експериментите доказали, че при пускане на запис на човешки глас на хора от местното племе Самбуру, слоновете издават специфичен нисък звук, стават по-бдителни и започват да бягат.

Изследователи от Оксфордския университет забелязали интересна закономерност при серията експерименти с диви слонове. Аудио записи на гласовете на хора от местно племе от Северна Кения предизвиквали бърза реакция сред слоновете, които си играели или почивали. Те издавали звуци със специфичен нисък тембър и същевременно започвали да бягат от гласовете. Реакцията на слоновете може да се обясни с търсене на спасение от потенциално смъртоносна заплаха.

Новото изследване е продължение на предишно откритие, че слоновете се предупреждават за опасност от пчели. Отново учени от Оксфорд провели експеримента, при който пуснали запис на разгневени пчели на спокойни слонове и записали техните предупреждения. След отчитането на опасността, те отново побягвали в противоположната посока. И двете предупреждения звучат по подобен начин, но това за "човешката" опасност се различава с по-ниската си честота. Именно заради ниската честота на звука, хората не могат да го чуят.

"Слоновете използват тропането с крака, за да манипулират своя вокален тракт (устна кухина, език и гласни струни). Така те осъществят своите алармени разговори" казва д-р Луси Кинг от Оксфордския университет, ръководител на изследването.

"В началото смятахме, че това са просто странични звуци, създавани при бягането на слоновете. Откритията ни обаче доказват, че звуците са емоционален отговор на дадена заплаха. Това ни кара да смятаме, че тези алармени звуци са сходни с думите в човешкия език." По този начин африканския слон може да направи разлика между видовете заплаха.

Д-р Луси Кинг обяснява: "Интересното е, че акустичния анализ показва различия между двете предупреждения. Всеки слон може да дешифрира звуците, за да бъде подготвен за съответната заплаха."

Хората могат да се поучат от това знание, за да се предотвратят неприятни последици от конфликта човек - слон в Кения. Набезите на слоновете върху полетата с ценни култури могат да бъдат предотвратени, като се поставят кошери около фермите.

"По този начин местните фермери могат да защитават своите семейства и поминък, без да се влиза в пряк конфликт със слонове. Освен това те могат да си докарват допълнителни доходи от събирането на мед", казва д-р Луси Кинг.

Водещи

Най-четени