Срещу България тече наказателна процедура заради замърсения ни въздух 28.09 | 18:24

Предстоят санкции за общините, които не разработват програмите за качеството на въздуха

От iNews.bg

Целим постигането на по-добро качество на въздуха в населените места. Имаме и наказателна процедура. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от Фокус.

"Пристъпили сме към редица мерки - законодателна инициатива с промяна в Закона за чистотата на въздуха, социални механизми, по-ясна регламентация, възможност за определяне на конкретни зони в населените места, където да се реализират конкретни мерки. Стартирали сме две работни групи с идеята да се търси по-удачен начин за въвеждането на екологични горива за битово отопление", заяви Василева.

Тя подчерта, че ще има диалог както с останалите ведомства, които са заинтересовани, така и с бизнеса. 

По думите на министъра, целта на първата работна група е да намери механизъм, чрез който да се стимулира използването на горива за битово отопление с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

"Идеята е да стимулираме хората да използват такъв тип въглища. Когато се отопляват с дърва, да се стимулира използването на сухи, а не мокри дърва, които повече замърсяват въздуха чрез енергийните помощи, които получават", отбеляза министър Василева.

Тя уточни, че другата работна група цели качеството в горивата, които се използват за битово отопление, да се намери начин да се въведе изискване за използването на по-висококачествени горива с по-висока калоричност, но с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

Василева коментира, че това няма да бъде по-скъпо, защото по-високата калоричност дава възможност на хората да се отопляват по-дълго време и да се постигне по-добро отопление. Тя допълни, че този стандарт няма да се въведе през зимния период на 2015 г., защото тепърва започва работата на двете групи. 

"Добрата новина за България е, че през годините намалява броят на превишенията на годишна база, броят на превишенията на средночасовите норми. Така или иначе, все още не сме в норма спрямо показателите, които се изискват по директива. Затова трябва да има сериозни усилия. Не само България, а и 18 други държави членки са в наказателна процедура", каза още Ивелина Василева. 

"Нашият акцент ще бъде върху пилотни, иновативни проекти, които водят до по-висок ефект", допълни министърът.

Още вчера министътър на околната среда заяви, че в промените на Закона за чистотата на въздуха се предвижда кметовете да бъдат санкционирани, ако не разработват програмите за качеството на въздуха.

Тя допълни, че се дава възможност общинските власти да определят за населеното място, в което се намират, конкретни мерки, които да доведат до положителен ефект.

Водещи

Най-четени