Строителството на "Северен поток" - без сериозни последствия за природата 10.10 | 20:49

Няма негативно въздействие върху популациите на тюлени

От Петя Михайлова

Строителството на газопровода "Северен поток” между Русия и Германия по дъното на Балтийско море не е довело до сериозни последствия за околната среда, съобщава ИТАР-ТАСС.

Това потвърдиха резултатите от изследване, представено от консорциума "Норд Стрийм”, който ръководи строителството на тръбата, доставяща "синьо гориво” от руския град Виборг до германската област Лубмин.

В изследването са взели участие 20 независими компании и институции, включително Берлинския свободен университет. Взети са проби от повече от хиляда места по протежение на тръбата.

Замърсяването по време на строителството не е превишило установените норми. Освен това не са регистрирани и никакви вредни шумове, които биха оказали негативно въздействие върху популациите на тюлени и делфини в зоната на строителните работи.

Северен поток е дълъг 1224 км. Първата от двете тръби с капацитет от 27,5 млрд. куб. м. ще заработи през ноември, а втората през 2012г. Очаква се през 2030г. делът на северноевропейския газопровод в общия обем на внос на газ в Европа да съставлява 11%.

Водещи

Най-четени