Тигрите в Непал все повече се опитват да избягват хората 04.09 | 11:31

Животните все по-често излизат през нощта, за да не срещат хора

От Елена Кирилова

Тигрите в Непал са започнали да излизат през нощта, за да избегнат хората, които живеят в близост до тях, сочи ново проучване, цитирано от BBC.

Големите котки обикновено се разхождат по всяко време на деня и нощта, за да наблюдават територията си, да се срещат помежду си и да ловуват.

Но изследване на животните в Националния парк Читуан, където хора и тигри използват едни и същи пътеки, показва, че тигрите предпочитат да излизат през тъмната част от денонощието, за да не бъдат обезпокоявани.

Това може да доведе до момент, в който ще се наложи хората да бъдат преместени или достъпът им до ресурси да бъде компроментиран, за да се направи път на тигрите.

Според единия от авторите на изследването, Нийл Картър от Мичиганския държавен университет в Ийст Лансинг, САЩ, тигрите се нуждаят от същите ресурси, от които и хората. Ето защо се заражда сериозен конфликт, тъй като една от двете страни се очаква да излезе губеща.

Националният парк Читуан е сгушен в долината на Хималаите и в момента е дом на около 121 тигри. Хората, които живеят в покрайнините му разчитат на горите, тъй като са техен източник на дърва и треви.

Анализът на Картър показва, че хората и тигрите се разхождат по едни и същи пътища, макар и по различно време на деня, но камерите документират, че големите котки все по-често предпочитат нощните излизания.

Хората пък обикновено избягват горите през нощта, тъй като са наясно, че вечер има опасност да срещнат някой от хищниците.

Според изследването в парка има добри условия за тигри, тъй като има ниски нива на бракониерство.

"Тигрите трябва да използват едно и също пространство с хората, ако искат да имат реално дългосрочно бъдеще”, коментира Картър. "Това, на което учи Читуан, е, че тигрите изглежда се адаптират”.

Според експертите изследването е изключително важно, тъй като то може да се смята за обещание, че хората и природата могат да съжителстват нормално.

От началото на XX век световната популация на диви тигри е намаляла с 97% до около 3000 тигъра. Останалите тигри в момента живеят в малки пространства.

Водещи

Най-четени