Третирането с химикали в земеделието има измамен ефект 21.05 | 11:56

В полета, засадени засети с екологично чисти семена, има много по-малко листни въшки

От Мартин Иванов

Пръскането на земеделските култури срещу различни вредители оказва сравнително краткотраен ефект.

До този извод са стигнали германски специалисти при опитите си да обединят предимствата на пшеницата и ръжта в една нова култура под името Triticale (тритикале)*.

За германските специалисти е особено предизвикателство да изследват каква ще е най-подходящата комбинация от гледна точка на екологичното земеделие.

При всички случаи това би се оказало полезно за намаляването на щетите, нанесени от вредители на земеделските култури.

Според информация на Der Spiegel, специалисти от центъра за биологично земеделие при университета на град Вюрцбург са установили, че в полета, засадени с екологично чисти семена на Triticale, има много по-малко листни въшки по растенията, в сравнение с традиционните полета.

В публикация за специализираното списание "PloS” Йохан Краус твърди, че в полетата, засети с екологично чисти семена, се срещат пет пъти повече растения и три пъти по-малко листни въшки.

Наблюденията показват също, че третирането с инсектициди има само краткотраен успех. Експертите сравнили проби от екологично чисти и конвенционални растения и резултатите показали, че профилактичната употреба на химикали срещу листната въшка струва не само пари и време, но и не дава някакви особени предимства.

Наистина пръскането с химикали дава краткотраен ефект, но по думите на Краус, след четири седмици експертите отново наблюдавали чувствително увеличение на броя на листните въшки в сравнение с културите, при които не е било приложено третиране с химикали. Това учудило и самите специалисти.

Те намерили две логични обяснения на факта. Първото е, че химикалите унищожават и някои от естествените врагове на въшките като калинката и ларвите на някои други летящи насекоми. Поради липсата на тези насекоми ларвите на листните въшки могат свободно да се развият отново след като премине ефектът от химикалите.

Второто е, че химикалът убива само въшката, при което естествените й врагове напускат полетата, защото нямат повече с какво да се хранят. И в двата случая обаче вредите от листната въшка остават достатъчно големи.

В полетата, които не са третирани с химикали, се оказало, че наличието на естествените врагове на листната въшка много по-ефикасно могат да контролират нейната популация.

*Тритикале е хибридна култура между пшеница и ръж.Тя съчетава добрия продуктивен потенциал и хлебни качества на пшеницата и понижените изисквания към почвите и пластичността на ръжта към климатичните условия и плевелите.