Новата „зелена“ идея 01.06 | 20:26

Да пазим себе си, а не непременно околната среда – на това залагат вече бизнесите, произвеждащи екологични продукти

От Нели Минчева

Инициативите за "зелени" потребителски практики, които от много години насам са завладели маркетинговите похвати в САЩ и Западна Европа, а от известно време доста успешно си прокарват път и в България, изглежда скоро ще започнат да се изчерпват.

За вече даденото начало на такъв обрат може да се съди от скорошна статия в "Ню Йорк Таймс", където се цитират отбелязани понижения в продажбите на рекламирани като екологично съобразни продукти. Особено внимание се обръща на спадове в продажбите на почистващи препарати, щадящи околната среда.

Оказва се, че облъчвани от манията за екопотребление, хората вече малко или много са свикнали с идеята за опазването на природата и, парадоксално или не – не ѝ обръщат чак толкова голямо внимание.

Това, което ги интересува в по-голяма степен сега, е грижата на "зелените" продукти за здравето на ползващия ги. Тоест акцентът преминава от "да пазим природата" към "да пазим себе си".

"Много малко американци някога са купували нещо, защото са искали да спасят планетата. (...) Хората купуват зелени продукти поради други причини – за да се чувстват по-удобно, да успокоят съвестта си, да ограничат химическите вещества, на които са изложени семействата им." Това коментира пред специализираното щатско издание GreenBiz Сюзън Шелтън, изпълнителен директор на Shelton Group. Нейната фирма се самоопределя като "агенция за мотивиране на масовия потребител да прави устойчиви избори".

Важно е да се прави разлика между околната среда и здравето като мотивация на потребителя, отбелязва изданието. Хората може да не закупят даден продукт заради по-малките количества пластмаса или спестените киловатчаса енергия, но пък биха пожелали да го имат, ако знаят, че той предпазва тяхното здравословно състояние.

А като се има предвид, че повечето решения за покупки в домакинството се взимат от домакините, особено важно за екоориентирания бизнес, е да се съобрази с възможните в този контекст отговори на въпроса "Какво искат жените?".

Жените обикновено имат дълъг списък с критерии, на които даден продукт трябва да отговори, за да влезе в дома им. В много случаи на първо място, разбира се, се поставя цената, но съществуват и редица други фактори. Така че е общоприето да се смята, че ако домакинска стока се хареса дългосрочно на жената в къщата, то тя ще бъде оценена и от мъжа.

Конкретно за избора на почистващи препарати, жените имат особено голяма роля, защото предимно те почистват дома. А някои химикали като фталатите (съдържащи се и козметични продукти, опаковъчни материали и др.), когато се съдържат в големи количества в хигиенизиращи препарати увеличават риска от развиването на различни заболявания. Нараства например предразположеността към рак на гърдата, безплодие, хормонални нарушения.

С увеличаването на информацията за подобни вещества, расте и интересът на жените за закупуване на по-малко вредни за здравето продукти. Ето защо и загрижеността за опазването на околната среда остава на заден план.

През 2007 г. организацията Women's Voices for the Earth разпространи доклад, в който бяха изредени множество химикали, съдържащи се в почистващи препарати, ароматизатори и други продукти за дома. Получилият се обществен и медиен натиск накараха много домакини да променят избора си на продукти, а редица компании въведоха нови практики, например да показват на сайтовете си какви са съставките в техните марки. Всичко това обаче явно е било с временен ефект.

В момента производителите на почистващи и перилни препарати не са задължени да изписват всички съставки на продуктите си върху опаковките. А за потребителят е трудно да обикаля по различни корпоративни сайтове, за да прави сравнения на съдържащите се химикали в сходни препарати, да разгадава алтернативните наименования на едни и същи съставки и т.н.

Всъщност първият признак, по който се ориентираме, че нещо е със "зелена" идея, е какво е изписано на опаковката. Така че без детайлни указания там хората всъщност са повече от всякога дезинформирани, независимо какви допълнителни лога или специални символи се поставят от компаниите.

Очаква се много скоро рязко да се увеличи броят на жените, които предпочитат вече изпитани в домакинството им продукти, пред тези, които се рекламират масово или залагащите на иновативните идеи, включително и опазването на планетата. В този смисъл успешните стоки за дома ще са тези, които залагат на прозрачността в производството, добрите практики и грижата за здравето. Ако всичко това бъде съчетано и с приемлива цена, конкурентостта на такъв тип производители внушително се покачва.

Водещи