Учени: Няма глобално затопляне 07.05 | 21:39

Данни от сателит доказват, че Земята не се затопля през последните 18 години

От Боян Кърпачев

Температурите на планетата са останали до голяма степен стабилни през последните няколко десетилетия, според нови данни, получени от сателита Remote Sensing Systems (RSS). Средните температури, измервани чрез множество платформи, включително RSS, показват, че планетата не се е затопляла в продължение на почти 18 години.

Въз основа на новия масив от данни, температурата на повърхността на земята е продължила да се колебае (както е ставало откакто свят светува), но не се наблюдава стабилно нарастване на средната температура. Напротив, технически погледнато, средните температура може и да са дори по-ниски, отколкото са били преди няколко години. Продължаваща тенденция на спад би показала фаза на охлаждане.

"Според сателитните данни от RSS, чиито стойности за месец март 2014 г. току що излязоха, тенденцията на глобално затопляне през последните 17 година 8 месец (от август 1996 насам) е нулева", обяснява Climate Depot. "Може би не е имало никакво глобално затопляне в последните 20 години".

Осреднените данни показват колебание от 0,14 градуса по Целзий за почти 18 години, което е в рамките на +/-0,15 градуса стандартна грешка по осредняването. Анализираните данни показват, че (директно казано) глобално затопляне не съществува.

"Данните от сателита покриват 212 месеца от август 1996 до март 2014 и не показват никакво изменение", добавя Climate Depot.


Най-големият температурен ръст е регистриран между 1663-1762, много преди индустриализацията. Най-бързо покачване на температурата , която продължава повече от десетилетие е имало и през 1600, много преди да е имало въглищни централи, производствени съоръжения, работещи с бензин превозни средства, както и други модерни изобретения често обвинявани за глобалното затопляне. През периодът на 40 години между 1694 и 1733 е регистрирано увеличение от 4,3 градуса по Целзий на температурата на повърхността на земята.

"От 1950 г., когато за първи път излиза теорията, че е възможно човешко влияние върху глобалната температура, тенденцията на глобално затопляне е еквивалентно на 1,2 градуса по Целзий на 100 години", гласи докладът, публикуван в aturalnews.com.

С други думи, колкото и вредно да е влиянието на индустрия върху здравето на хората и околната среда, тя не оказва съществено влияние върху модела на глобалния климат. Нашата планета е в състояние на постоянна промяна, независимо дали това е в посока нагоре или надолу, а приноса на човека играе малка или никаква роля в този процес.

Водещи

Най-четени