Учени откриха първото "цвете" 18.08 | 17:15

Растението е съвременник на динозаврите

От Велина Дерилова

Учени откриха подводно растение без венчелистчета, живяло преди 125 милиона години, предаде The Independent. Според специалистите това може да e най-старото "цвете" известно на науката. То е било част от фауната по времето на динозаврите. 

Montsechia vidalii е растяло в сладководни езера в планински региони на сегашна Испания. Въпреки че е открита преди столетие, истинската значимост на останката едва сега започва да става ясна благодарение на подробни анализи.

Експертите определят приблизителната му възраст на 125-130 милиона години, което навежда на мисълта, че считаният за първенец досега - Archaefructus, открит в Китай, отстъпва на Montsechia vidalii по старшинство.

Според проф. Дейвид Дилчър от университета в Индиана това откритие повдига сериозни въпроси за ранната еволюция на цъфтящите растения, както и за ролята на им в еволюцията на други растения и животни.

Стъбла и листни структури са свалени внимателно от изкопаемото чрез прилагането капка по капка на солна киселина, след което са били изследвани с микроскоп.

"Montsechia не притежава видими "цветни части" като венчелистчета или структури за производството на нектар за привличане на насекоми и е прекарвало целия си живот под водата", каза още проф. Дилчър.

В активните си години находката приличала на водното растение Ceratophyllum, което е популярна украса в аквариуми и изкуствени езера заради красивите си тъмнозелени листа.

Водещи

Най-четени