Хайде да направим Старият бряст в Сливен "Европейско дърво на годината" 31.01 | 15:31

Старият бряст е повече от природна забележителност за жителите на Сливен

От Лазар Тодоров

От 1 февруари 2014 г. започва онлайн гласуването в четвъртото поредно издание на конкурса "Европейско дърво на годината".

Дървета от 10 страни ще се състезават за титлата. Това са Чехия, Словакия, България, Унгария, Полша, Италия, Франция, Ирландия, Шотландия и Уелс.

Състезанието се провежда под наслова "Ние не търсим най-старото, най-високото, най-дебелото, най-красивото или най-редкия вид дърво. Търсим най-обичаното дърво, запечатало се в сърцата и умовете на хората и тяхната общност."

Тази година България ще бъде представена на конкурса от Старият бряст в Сливен, който спечели в надпреварата "Дърво с корен 2013" с 6097 гласа.

Хилядолетният бряст е символът на Сливен и на местната общност, очевидец на исторически събития, на съвременни културни и обществени прояви, пазител на самосъзнание и нрави, свидетел на съдбовни срещи, участник във фолклорни предания, израз на природната сила, красота и непреходност. Той се намира в центъра на града и през годините се е превърнал в повече от природна забележителност за неговите жители.

Дървото беше номинирано от Община Сливен и получи активна подкрепа от своите съграждани. Надяваме се, че ще получи същия интерес и силна подкрепа отново и в международния конкурс - както от жителите на Сливен и всички други краища на страната, така и от другите посетители на страницата на международния конкурс.

Пълните истории на дърветата на всички участващи страни, както и правилата за гласуване са публикувани на официалната интернет страница на конкурса: www.treeoftheyear.org, на която и Старият бряст ще набира гласове под номинация #2.  

Водещи

Най-четени