Хлябът на индианците – mama jatha 03.01 | 11:43

Инките са отглеждали над 3 хил. сорта картофи, коментират еколозите днес

От iNews.bg

Картофите или mama jatha, от векове са в основата на културата и живота в Южна Америка. Проучванията показват, че основната храна на инките, чиито наследници са перуанците, живеещи в андите, са били именно картофите.

Растението, поставено в центъра на културата, е отглеждано колективно, от цялата общност. Наричано е майката, изхранваща синовете и дъщерите на Андите, разказва екологичното движение Slow Food.

Присъствието на картофите в ежедневието е толкова осезаемо, че дори инките са го използвали като своеобразен часовник – времето се е измервало с минутите, необходими за сваряването на картофите.

Картофите са типичното растение за сърцето на планинската верига в Южна Америка. Инките са отглеждали над 3 хил. различни сорта. Култивирането им е започнало още през второто хилядолетие преди Христа основно около езерото Титикака. Днес няма съмнение, че картофите са били от изключително голямо значение за оцеляването на хората – особено в регионите с тежка зима и при над 4 хил. метра надморска височина.

Андите обаче са дом на изключително биоразнообразие и екологични микросистеми, които се използват от местните фермери. Използва се и богатото разнообразие на различни растения – те стават източник на различни лечебни смеси и за подхранване на почвите за по-богата реколта, допълват еколозите.

 

Водещи

Най-четени