Черната пчела се завърна в Сицилия 31.01 | 10:57

В момента почти всичкия мед на острова се произвежда от внесения вид италианска пчела

От iNews.bg

До преди няколко десетилетия сицилианската черна пчела (Nera Sicula) беше сред най-разпространените на острова. От 70-те години обаче пчеларите в Сицилия я изоставят за сметка на италианската пчела, която се оказа по-устойчива от търговска гледна точка.

Почти всичкият мед на острова в момента се произвежда от тази пчела.

Малко по-малко от Сицилия започват да изчезват правоъгълните дървени кошери и глобализацията се намесва и в този сектор. 

Благодарение на усилията на няколко ентусиасти от Сицилия местната черна пчела не е изчезнала напълно, пише екологичното движение Slow Food. Допреди 4 години единственият пчелар на острова, който отглежда местния вид, е Карло Амодео. Той отглежда черните пчели в своята ферма в Карини и произвежда мед по стара технология.

Благодарение на усилията на еколозите днес на острова има осем пчелари, които се занимават с местната порода. Постепенно от вида се заинтригуваха и властите в Сицилия – пчелата беше представена от Министерството на земеделието и горите на острова, както и от института по зоология в Палермо.

Въведени са и облекчения за пчеларите, които искат да завъдят сицилианската пчела – те ще получават пчелни семейства и специфичните кошери безплатно. Единственото условие за тях е да спазват определени изисквания, наложени от еколозите.

Водещи

Най-четени