Щетите от наводнения ще се удвоят до 2050 г. 04.03 | 13:56

Загубите може да нараснат до 23,5 млрд. долара на година

От Боян Кърпачев

Загубите от екстремни наводнения в Европа могат да се удвоят до 2050 г. Промените в климата и социално-икономическото развитие увеличават риска от катастрофално развитие на природната стихия.

Европейски изследователски центрове алармират, че загубите от наводнения в Европа вероятно ще удвоят текущия си размер до 2050 г. Изследователи от Международния институт за приложни системи и анализ и Института за изследване на околната среда в Амстердам са обединили силите си в новото проучване, публикувано в списание Nature Climate Change. Социално-икономическия растеж представлява около две трети от повишения риск. Той се изразява в повече сгради и инфраструктура, които биха могли да се повредят при наводнение. Другата една трета идва от промяната на климата, която се очаква да промени режима на валежите в Европа.

"В това проучване ние събрахме експертни познания от областта на хидрологията, икономиката, математиката и адаптирането към изменението на климата. За първи път можем да оценим цялостно континенталния риск от наводнения", казва координаторът на проучването Брендън Йонгман от Института за опазване на околната среда в Амстердам.

Проучването оценява, че наводненията в Европейския съюз са коствали средно € 4,9 милиарда на година в периода 2000-2012. Тези средни загуби може да нараснат до € 23,5 милиарда до 2050 година. В допълнение, големи наводнения, като тези от 2013, вероятно ще увеличат честотата си от средно веднъж на всеки 16 години (сега), до веднъж на всеки 10 години.

"Новото изследване за пръв път отчита взаимовръзката между наводненията в различните страни. Независими актуални модели за оценка на риска се правят за всеки речен басейн по отделно. Но в действителност европейските реки са тясно свързани помежду си. Затова бе нужен мащабен атмосферен модел за дъждовете и засушаването на големи региони".

"Ако реките заливат Централна Европа има голяма вероятност да донесат наводнения и на райони от Източна Европа", казва Щефан Хочрайнър-Щиглер от Международния институт за приложни системи и анализ. "Ние трябва да бъдем подготвени за по-големия риск. Например можем да направим механизми за взаимопомощ, като например създадем европейски фонд за солидарност, който да финансира възстановяването от бедствия в Европейския съюз."

Друг изследовател е още по-смел в прогнозите си. Той казва: "Налице е възможност за по-добро управление на риска от наводнения чрез превенция. Ние можем да се борим със стихията използвайки подвижни стени. Трябва да ги финансираме сега, вместо да плащаме за последиците после."

Водещи

Най-четени