Ивайло Мирчев: Операция "Боташ" - дълговете, които българските граждани ще плащат 13.08 | 12:45

Това обяви депутата Ивайло Мирчев.

От iNews.bg

Европейската прокуратура влезе на проверка в офисите на "Булгартрансгаз" заради скандалната далавера на президента Радев и служебното му правителство "Боташ".

Това обяви депутата Ивайло Мирчев.

Според него тази схема е резултат от действията на президента Румен Радев и неговото служебно правителство, което е ощетило България с милиарди левове.

Операция "Боташ" - дълговете, които българските граждани ще плащат
Скандалът, който се разразява около договора "Боташ", е напът да се превърне в една от най-големите финансови катастрофи за страната. В основата на проблема е споразумение с Турция, по което България вече дължи над 15 милиона лева, а сумата продължава да нараства. Според Мирчев, загубите, свързани с тази схема, се измерват в милиарди левове, които в крайна сметка ще бъдат покрити от българските данъкоплатци.

ДАНС и енергийните министри - защо няма действия?
Според депутата, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) също е замесена в прикриването на схемата "Боташ". Мирчев твърди, че агенцията "услужливо покрива" схемата, докато назначените от Радев енергийни министри правят всичко възможно, за да потулят скандала. Това създава сериозни опасения за прозрачността и отговорността на институциите, които би трябвало да защитават обществения интерес.

Турция иска парите си, а България не плаща
Ситуацията допълнително се усложнява от натиска, който идва от Турция, където вече са изразили претенции за изплащане на дължимите суми по договора. Въпреки това, България не е изпълнила своите задължения, което води до натрупване на дългове и възможни санкции. Мирчев предупреждава, че ако тази практика продължи, страната може да се изправи пред още по-сериозни финансови последствия.

 

Водещи

Най-четени