Извличат ценни метали с помощта на растения 22.09 | 11:30

Нов метод ще доведе до превръщането на минни отпадъци в ценни еко суровини

От Георги Георгиев

Екип от британски изследователи от Университета в Йорк и Центъра за нови земеделски продукти (CNAP) работи върху иновативен начини за извличане на метали от групата на платината (PGM)* от минни отпадъци, които са били изхвърлени по време на традиционната минна дейност. В последствие те могат да се използват като катализатори за пречистващи системи.

Изследването по проекта PHYTOCAT ще проучва възможностите на т.нар. фитомайнинг (букв. от phyto-mining) – метод, включващ засаждането на растения върху минни отпадъци. Целта е те да изсмукват от почвата ценните метали, които да бъдат агрегирани в клетъчната им структура.

Първоначалните проучвания показват, че използваните за целта растителни клетки могат да бъдат преобразувани в материали за най-различни индустриални приложения. Едно от най-търсените е за каталитични преобразователи, които намаляващи вредните емисии от автомобилите.

Учените се надяват да създадат въпросните катализатори посредством нагряване на събраните растения по контролиран начин. Така попадналите в карбонизираните растения** метали ще придобият нужната за работата на катализатора наноформа.

Повече за иновативния метод можете да прочетете в econ.bg.

*Семейството на платината включва шест елемента – рутений (Ru), Родий (Rh), Паладий (Pd), Осмий (Os), Иридий (Ir) и Платина (Pt).

**Карбонизация – процес на преработка на органични субстанции (в случая от растителен произход) чрез използване на пиролиза или деструктивна дестилация. Процесът често се използва в органичната химия за добив на въглищен газ или въглищен катран. Като цяло фосилните горива са продукти на карбонизацията на растителна маса от преди милиони години.

Най-четени