Превръщат растения в обикновени пластмаси 20.02 | 17:24

Холандци откриха катализатор, който успешно превръща биомасата в традиционни петрохимикали

От Георги Георгиев

Холандски химици откриха метод, с който да превърнат растителната маса в градивен материал на обикновената пластмаса. За целта те са използвали нанотехнология, която предлага алтернатива на базираното на петрола производство, пише Scientific American.

Екип, съставен от учени от Университета Ултрехт и химическата компания Dow Chemical, успели да създадат мономерите етилен (C2H4) и пропилен (C3H6) директно от нехранителна растителната маса благодарение на нов вид железен катализатор, съставен от наночастици.

Етиленът и пропиленът са структурните елементи на най-разнообразни пластмаси (полимери). От тях се правят най-различни продукти – от CD-та до пазарски торбички и изкуствени платове.

Самият катализатор се състои от железни наночастици, които са отделени една от друга с въглеродни нанонишки. В лабораторни условия катализаторът успял да превърне добит от биомасата газ (смес от водород и въглероден моноксид) в етилен и пропилен.

Днешните биопластмаси, направени от царевица или захарна тръстика, намират ограничено използване, тъй като не притежават всички свойства на базираните на петрола продукти. За разлика от тях новият метод произвежда химикали, аналогични на създадените чрез сепариране и дестилация петролни фракции.

Това ще позволи ползването им в най-различни индустрии, но също ще означава, че те няма да са биоразградими, макар и да са направени от възобновяеми ресурси.

Последното може да доведе до критики, с които биват обсипвани конвенционалните пластмаси. Към тях ще бъдат добавени и обвиненията, характерни за биогоривата – че производството им отнема земи, които иначе могат да се ползват за изхранване на растящото население, че ще доведат до увеличаване на въглеродните емисии, причинено от изсичането на тропическите гори и др.

Към момента изследването е на ранен етап. То изисква тестване в по-големи мащаби и създаването на пилотни проекти. Това означава, че няма да видим технологията на пазара поне още няколко години.

Най-четени