Има ли шанса Григор Димитров да спечели Аустрелиън Оупън 2022? 21.10 | 17:15

От iNews.bg

Въпреки, че Григор Димитров все още не е печелил титла от най-престижната серия в тениса от турнирите от Големия шлем, той има някои отлични постижения. От както Гришо проби в професионалния тенис през 2008-ма година, той е записал 3 полуфинала на своята сметка, като единствения турнир от големите 4, в който Димитров не е успял да достигне в по-напреднала фаза е Ролан Гарос.

И докато в последно време хасковлията показа много непостоянство в своите изяви, може да се каже, че той се радва на добри успехи в един конкретен турнир от серията Голям шлем - този на Аустрелиън Оупън. Най-доброто постижение до момента на Гришо на Откритото първенство в Австралия е полуфинал през 2017-та година, като тази година най-добрия български тенисист за малко не изравни своето най-добро постижение, но той загуби на четвъртфиналите от квалификанта Аслан Карацев след контузия в кръста.

Това голямо разочарование за Димитров обаче не променя факта, че неговата форма в турнира никак не е лоша, като именно в Австралия Гришо е постигал най-добрите си резултати от турнирите от Големия шлем. Възхода на Григор в Аустрелиън Оупън започва през 2014-та година, когато той достига до четвъртфиналите. След достигане до четвъртия кръг през 2015-та, до третия кръг през 2016-та, полуфинал на турнира през 2017-та, четвъртфинал през 2018-та, четвърти кръг през 2019-та, втори кръг през 2020-та и четвъртфинал през 2021-ва година.

Именно много положителната форма, която показа родения в Хасково тенисист на последното издание на турнира обнабеждава всички почитатели на Гришо, че той може да подобри своето постижение през 2022-ра. Затова ако погледнем конкретните тенис залагания за победител на Аустрелиън Оупън 2022 ще видим, че Григор Димитров е с коефициент от 67.00. Това поставя българина далеч назад по коефициент, като основните фаворити са Новак Джокович (2.25), Даниил Медведев (5.00), Александър Зверев (8.00) и Рафаел Надал (8.00).

Факт, е че ще бъде изключително трудно за нашенеца да спечели турнира, тъй като главните фаворити в основната схема са едни от най-добрите тенисисти в света, като легенди, като Джокович и Надал са едни от най-добрите в историята на спорта изобщо. Но формата на Григор показва много обнабеждаващи статистики, като за своите 12 участия в турнира Димитров е спечелил 28 срещи и е загубил само 11, като неговия процент на успех е цели 71%, което е значително повече от формата му в другите турнири от Големия шлем, като там процента на победи е под 60%.

Освен желанието да постигне нови спортни върхове, Гришо също така ще бъде стимулиран и от много атрактивния награден фонд, който е присъщ за четирите големи турнира. А спечелването на големи суми от наградни фондове не е непознато нещо за Димитров, който наскоро успя да премина границата от 20 милиона долара спечелени от наградни фондове през неговата кариера, което го поставя в топ 25 на най-добре печелещите тенисисти в света. 

Като цяло, ще е интересно да видим докъде ще стигнат силите на ракер номер 1 в родния тенис на предстоящото издание на Аустрелиън Оупън. Но имайки предвид неговата много добра форма в този турнир през годините, Гришо със сигурност може да поднесе изненада, като спечели престижния турнир.

Водещи

Най-четени